Monday, February 11, 2019

KAJIAN MENUNJUKKAN MAAJUN KAMI MEMBANTU PROSES PENGHADAMAN!

Punca ketidak hadaman adalah kerana makanan yang dimakan berada terlalu lama di dalam perut dan usus. Akhirnya proses fermentasi di usus berlaku dan membebaskan gas karbon diosida. Gas inilah yang menjadi angin (gas) berlebihan di dalam badan, penyebab kembung perut dan susah bernafas.

Antara makanan yang sukar untuk dihadam oleh badan ialah mi segera dan laksa. Apabila ianya dimasukkan ke dalam larutan iodin, ianya bertukar warna kepada biru tua, menandakan kehadiran resistant starch. Selepas itu, mi tersebut direndamkan ke dalam larutan air biasa dan warna biru kekal. Namun, selepas mi segera tersebut direndamkan ke dalam larutan maajun, larutan iodin semakin pudar, menandakan maajun membantu proses detoksifikasi resistant starch tersebut.



Untuk sebarang pertanyaan, boleh join group whatsupp bimbingan kami : Saya nak join!


No comments:

Post a Comment